31 januari 2015

Mattestationer

Ett av våra arbetssätt på Södergård är att eleverna arbetar i olika stationer under ett arbetspass. I veckan jobbade år 3 med mattestationer. På en station räknade de i sin mattebok, på en annan jobbade de med problemlösning och på den tredje stationen övade de multiplikationstabellerna med hjälp av spel, snottror, kortlek m.m. 
Att jobba på detta sätt gör att eleverna kan fokusera mer på uppgiften och hinner inte tröttna utan jobbar effektivt hela arbetspasset. Lärandet blir mer lustfyllt och vi får bort "tävlan" som finns i alla skolor, där eleverna jämför sig med varandra. Nu kan de fokusera på sig själva hela tiden. I år 3 har vi arbetat på detta sätt i tre års tid och eleverna är självgående, byter station när jag som lärare sänker den lugna musiken vi har i bakgrunden. På så vis blir det inget tjat eller spring utan en smidig och lugn övergång mellan arbetsuppgifterna. 










28 januari 2015

Sortering

Idag har förskoleklassen arbetat med sortering. De kom på att man kunde sortera på flera olika sätt. 


27 januari 2015

Idrott

På idrotten har vi just nu temat lek och lek med boll. Vi har spelat krabbfotboll, lekt konvält, spökboll och andra roliga lekar. 

25 januari 2015

Norrskenskollen vecka 4

Norrskenskollens nyhetsredaktion presenterar en sammanfattning av några viktiga händelser från vecka 4.

24 januari 2015

Laborativ matematik i år 3

I matematiken arbetar vi ofta laborativt. Eleverna får möjlighet att diskutera matematik med varandra. Tillsammans testar de olika lösningar innan de kommer fram till rätt svar. I år 3 är eleverna vana vid att arbeta i par, de är öppna och vågar säga vad de tycker och hur de tänker eller om det är något de inte förstår. Tillsammans stöttar och hjälper de varandra mot målen.

Jag är så stolt över dessa 15 elever som hela tiden utvecklas och växer. Som små svampar suger de i sig kunskap och förgyller min vardag. 






/Emma





Fritidssamverkan

På fredagar har år 1-2 ett samverkanspass med fritids. I veckan jobbade vi med finmotoriska övningar med hjälp av fun looms. 








12 januari 2015

Matematiska diskussioner

Jag tycker att det är viktigt att eleverna sätter ord på sina tankar och diskuterar med en klasskamrat för att på så vis lära sig hur andra tänker och att flera olika tankar kan leda till samma svar. Mina treor har jobbat mycket parvis sedan år 1 i och med vårt ASL arbete. Ett arbetssätt vi även jobbat med i ämnet matematik. Med jämna mellanrum får mina elever skriva skriftliga prov för att bl.a. träna sig inför de nationella proven. Sedan att de älskar att göra prov är ju bara ett plus :-) 

Ett matteprov ses ofta som ett summativt sätt att bedöma elever kunskaper. Som lärare vill jag gärna att det ska ha en formell sida för att eleverna på så sätt ska kunna använda det rättade provet till att få feedback, lära sig av misstagen och ta med sig de nya insikterna vidare. Jag vill att mina elever ska veta att allt är inte svart eller vitt, rätt eller fel. De kan ha varit på rätt väg när de räknade uppgiften men sedan blev det något fel mot slutet i uträkningen. Eleverna utvecklas bättre om de får feedback på vart det blev fel så de ser att de var på rätt väg. Då gör de sällan om samma fel igen.

Jag har bildat arbetsgrupper i matematiken där de arbetar tre och tre, blandat pojkar och flickor. Idag fick de i uppgift att rätta "Kims" prov. Kim är en fiktiv elev som har räknat både rätt och fel. Det var elevernas uppgift att visa honom hur han kan tänka för att de felaktiga svaren ska bli rätt nästa gång. På de uppgifter mina elever gjort rätt hade Kim också gjort rätt men han hade ibland valt ett annat sätt att lösa uppgiften. På de uppgifter där mina elever hade gjort fel hade även Kim gjort fel på några uppgifter men han hade även lyckats lösa några av dem. 



Eleverna arbetade i sina grupper och diskuterade tal för tal, de fick inget facit utan fick hjälpa varandra. Elever fick då möjlighet att räkna igenom uppgifterna en gång till, analysera och diskutera andra lösningar än deras egna. Den kommunikativa förmågan, metakognitiva förmågan, analysförmågan och begrepps förmågan var i fokus under hela passet. Eleverna fick träna på att sätta ord på sina tankar och förklara sitt tankesätt för kamraterna.

Provgenomgången blev en aktivitet som engagerade alla och jag kände mig jätte stolt och glad när jag gick runt och lyssnade på elevernas diskussioner. 


"Norrskenskollen"





På elevens val år 3-5 har eleverna möjlighet att välja mellan tre olika grupper. Här får ni en förhandstitt på vad vi i gruppen "Norrskenskollen" kommer syssla med under vårterminen.

8 januari 2015

Hemliga brevet

Barnen i förskoleklass fick idag ett hemligt brev. 
Brevet kom från någon som hette Leo. I brevet frågade han om vi kunde hjälpa honom med en sak. Vi har svarat och väntar nu med spänning på nästa brev. 

7 januari 2015