7 maj 2011

Fågelskådning

På torsdagmorgon kl. 6.30 stod ett långt led barn med cyklar redo utanför Södergård, vi skulle på fågelskådning. Fåglarna utanför skolan kvittrade för fullt så vi visste i alla fall att fåglarna hade vaknat. Vi cyklade iväg mot Björkforsvägen och tog av efter en skogsväg.





Väl inne efter skogsvägen så ser vi vår första flyttfågel: En storspov, den flyger iväg så alla hinner inte se den. Vi vänder på oss och där på ängen bakom oss landar en annan storspov.

Vi fortsätter med våra cyklar efter vägen och stannar efter en bit. Nu är alla barn hungriga så vi besutar oss för att äta av vår matsäck. Nu är alla mätta och glad så vi smyger oss in till en myr längre in i skogen. Väl framme flyger en sjöfågel över våra huvuden, men ingen av oss hinner se vilken fågel det var. Vi står inne på myren ett tag men ser inga fåglar hör bara en massa kvitter. Ett av kvittrerna tillhör bofinken.

När vi kommer tillbaka till vägen får vi syn på en hare eller är det en kanin? Självklart var det en hare som skuttade runt. Vi pratar om varför haren byter färg under vinterna, om allemansrätten och varför man måste vara tyst för att se några fåglar.


Vi hoppar upp på cyklarna för att cykla tillbaka, vårt mål är nu älven. När vi kommit en bit efter vägen får vi syn på en grågås som spatserar på en av ängarna. En bit ifrån gåsen ser vi en tofsvipa men våra kikare. Förutom flyttfåglarna jag nämt såg vi hackspett, skata, kråka och några småfågar som flög omkring (fröknarna kunde inte säga vad dessa små hette).


När vi kommit fram till älven var det nästan dags för lunch. Vi gjorde upp eld i grillplatsen vid golden gate bron. Barnen lekte ett tag och snart var det glöd så vi kunde halstra vår korv. Sedan fortsätter turen efter älven där vi fick se några sjöfåglar; gräsand, storlom, fiskmås osv. Totalt såg vi ca.15 olika sorts flyttfåglar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar